3-12 Yaş Çocukların Oyun İhtiyacı

3-12 Yaş Çocukların Oyun İhtiyacı

3-12 Yaş Çocukların Oyun İhtiyacı

Çocuğun oyun ihtiyacı, onu güvenli bir hayata hazırlar. Özgürce oyun oynayarak büyüyen bir çocuk bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal alanlarda gelişim imkânı bulur. Çocuk gelişimi açısından oyun oynama, çocuğun öğrenme laboratuvarıdır. Magic Play ailesi olarak;

  • İç mekân oyun alanları
  • Boyama atölyesi
  • Resim atölyesi
  • Mutfak atölyesi
  • Robotik atölyesi

Alanlarıyla farklı yetenekleri destekleyerek, eğlenme ve öğrenme aktivitelerini uzman kadromuzla sağlamaktayız. Detaylı bilgi için tıklayın.

 ‘’Oyun oynamak çocuğun en önemli işidir.’’ İlkesiyle;

  1. Oyun neden bir ihtiyaçtır, çocuklar için oyun nedir?
  2. Oyun çocuğa hangi becerileri kazandırır?
  3. Çocuğun oyun ihtiyacı nasıl karşılanır? Çocuğun oyun ihtiyacı ne kadardır?

Merak edilen konuları sizler için sunacağız.

1.Oyun Neden Bir İhtiyaçtır, Çocuklar İçin Oyun Nedir?

Çocuğun hayat ile sağlıklı bir bağ kurabilmesi için ‘’oyun’’ en önemli ihtiyaçtır. Bu bağ, çocuğun ihtiyacına bağlı oyun evrelerini, sağlıklı ve yeterli bir şekilde tamamlamasıyla güçlenir. Oyun oynama çocuğa hayal güçlerinin farkındalığını sağlarken, aynı zamanda da sosyal ortamda ilişki ifade tarzını bulmaya yönlendirir. Hayatı oyun yoluyla kavrayan çocuk, bu deneyimleriyle geleceğini tasarlayabilme becerisine sahip olur. Çocuğun gelecekte ki hayatı için gerekli beceri, bilgi ve davranışlar oyun oynama sırasında öğrenilir ya da sahip olduğu bilgiyi ortaya koyma fırsatı yakalar.

Çocuklar için oyun; Gerçek yaşamından farklı olarak benimsediği ve içerisinde mutlu olarak yaşadığı özgür bir dünyadır. Onları tanımanın ve anlamanın en güzel yolu bu dünyaya ortak olabilmektir.

Oyun; Belirli bir amaca hizmet yapmayan, kurallı veya kuralsız olarak gerçekleştirilen, ama her koşulda çocuğun oyun ihtiyacı karşılanması adına içinde isteyerek yer aldığı efektif öğrenme sürecidir.

Çocuklarımızın birçoğu kurallı oyun kapsamında olan monopoly, sos, voleybol, futbol, yüzme gibi farklı oyun ve sporlar yapmaktadır. Bu oyunların temel özelliği gruplarla ve kurallı olarak oynanıyor olmasıdır.

Serbest oyunlar tek başına ya da grupla oynanabildiği gibi kurallara bağlılık yoktur ya da çok daha azdır. Bu oyun tarzı hayal gücü gelişimini ve zihin çalıştırma etkisini destekler.

2.Oyun Çocuğa Hangi Becerileri Kazandırır?

Oyun esnasında çocukların kaba ve ince motor kas grupları gelişir. Yeni doğmuş bir bebek kol ve bacaklarını hareket ettirebilmesi, ellerini gözlemlemesi ve ayaklarına ulaşmaya çalışması onlar için bir oyundur. Bu devinimler bebeğin oyun oynamayı istemesi dışında, kas gruplarını çalıştırıp kuvvetlendirilmesinde önemli bir yeri vardır. Sonra çocuklar İlerleyen zamanda karşılıklı top atma gibi oyunlarla, el-ayak-göz koordinasyonunu sağlarlar. Topu tutup kavrayarak ince motor kas gruplarını da geliştirirler. Topu alıp yeniden karşıya atma sırasında ise kaba motor becerisi kazanırlar.

Çocuğun oyun ihtiyacı, bilişsel gelişimini de destekler. Çünkü destek oyun ile düşünme aktif bir şekilde sağlanarak, yeni şeyler oluşturma, hafıza kuvvetlendirme ve problem çözme tekniklerini üst düzeyde kullanırlar. Çevreyi analiz etme, işlerin gerçek dünyada ilerleyiş ve sırası oyun oynayarak öğrenilir. Soyut kavramların anlamlandırılması, empati yeteneğinin kazandırılması, sosyal hayatın işleyişi, dil becerilerinin gelişimi oyun oynanarak problemsiz bir şekilde elde edilir.

Magic Play ailesi 3-12 yaş grubu çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için oluşturduğu oyun alanlarını, interaktif ekipmanlarla destekler. Uzman ve eğitimli personelimiz eşliğinde, çocuğunuz keyifli vakit geçirirken öğrenmenin de hazzını yaşayacaktır!

3.Çocuğun Oyun İhtiyacı Nasıl Karşılanır? Çocuğun Oyun İhtiyacı Ne Kadardır?

Z kuşağı çocuklarımızın çoğu kaygılı. Sınava hazırlık ve başarı odaklılık gibi nedenlerle çocuğun oyun ihtiyacı karşılanamamaktadır. Önemli olan şey, oyun evrelerini onlara dengeli bir şekilde sunabilmektedir. Çocuklarımızın, oyun ihtiyacı karşılanmadığında yalnız, içe kapanık ve gereğinden fazla bireyci nesiller olarak karşımıza çıkacaktır.

Aileler, büyük ve metropol şehirlerde güvenli oyun alanları bulamaması sebebiyle çocukların dışarı çıkması taraftarı değiller. Bu durum aileleri iç mekân soft play oyun alanlarına yönlendirmektedir. Soft play oyun alanı detaylı bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz.

Okul öncesi çocuğun oyun ihtiyacı günde minimum 5 saattir. İlkokul çocukların da ise artan aktivite, okul saatleri dolayısıyla günde 3 saate kadar inebilmektedir.

Anne ve babaların çocuklara yeterli oyun zamanını sağladıklarından emin olmaları gerekmektedir. Oyun, eğlenmek ve boş zaman aktivitesi değil, yaşam becerilerinin kazanıldığı önemli bir süreçtir.